Magamról


Magamrol amennyire lehet röviden...


Születtem: Budapesten, 1977 január 4.-én, koraszülöttként, 7 hónapra.Iskoláim
Az általánost az Alkotás úti iskolában végeztem el. Később innen reál érdeklődésem körvonalazódása után szakközépiskolába szerettem volna menni, amit megakadályozott enyhe színtévesztésem.
Igy több hetes késéssel a Szépvölgyi úti Bláthi Ottó Titusz szakközépiskola induló gimnáziumi osztályába kerültem, amit 1995-re el is végeztem.
Családi hátterem Édesapám (Dr Detre Csaba geológus, filozófus), és Nagyszüleim (Prof Detre László, és Dr Balázs Júlia fizikus, matematikus, csillagász) egyértelművé tették, hogy tovább kell tanulnom. Ezért választásom -erős elektronikai érdeklődésem miatt- a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola Villamosmérnöki szakára esett.
Miután érdeklődésem gyorsan alábbhagyott, két év után elhagytam a főiskolát, és jelentkeztem az ELTE fizikusi, majd csillagász szakára.
Sajnálatos módon közben munkát kellett vállalnom, így testvéreim (Mikolt tipográfus, és Zaránd tervezőgrafikus/grafikus) hatására operátor, majd tervezőgrafikus lettem. Több médiacégnél töltött évek tapasztalatai után saját vállalkozásba kezdtem.

Felsőoktatási tanulmányaimat a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán kezdtem Villamosmérnök szakon. Két év után az ELTÉn folytattam tanulmányaimat, habár érdeklődésem az elektronika iránt mai napig fenn áll. Az ELTE-n 2004-ben fizikusként végeztem Biofizikus szakirányon, majd 2007-ben Csillagász szakon. Fizikus szakdolgozatom címe 'Szupernovák földi hatásai a Perm-Triász határon' volt. Csillagász szakdolgozatom címe 'Nagy szögfelbontású optikai csillagászat földi távcsövekkel' volt.
Munkahely
2008-2003 közt a Max Planck Institute for Astronomy kutatóintézetben volt szerencsém dolgozni a James Webb Space Telescope MIRI müszerén mint a MIRI europai elektronikai vezetöje.
Érdeklődési köreim
Munkámból adódóan a számítástechnika mindig lekötött. Azon szerencsések közé mondhatom magam, akik átélték a számítógépek fejlődésének lépcsőit. Mondhatni együtt nőttem fel velük. Zaránd testvérem már fiatal korában pénzkereső ember volt, így ő megvette az épp megvehető (80-as évek!) majdnem legjobb számítógépet. Ennek sokat köszönhetek mind máig, amikor már szinte életképtelen, aki nem használ számítógépet.
Ez az érdeklődési köröm a 90-es évek közepén, amikor dolgozni kezdtem, szintén szerencsésen fejlődött. Hiszen a DTP akkoriban a legnagyobb teljesítményű (sorozatgyártású) számítógépeken volt csak elképzelhető. Példa erre (kis dicsekvéssel), hogy '96-ban egy 600Mhz-es (!) Machintoson dolgozhattam.

A mikroszámítógépes fejlesztés alapjait PIC mikrokontrollerrel tanultam meg. Jelenleg az emberközelibb architektúrájú ATMEL AVR és ARM mikrokontrollerekkel fejlesztek. Szinte minden elektronikai termékben, muszerben ez van. A mikroszámítógépeké a jövo, érdemes megismerkedni velük!
2003-2008-ig mikrokontrolleres hardver és szoftver fejlesztőként dolgoztam saját vállalkozásban. Ez műszerfejlesztés terén szerencsésen kapcsolódik a csillagászathoz. Szabadidőm egy tekintélyes szeletét az AVRmodules (Nemzetközi honlap: MicroModules) moduláris fejlesztőkörnyezet fejlesztése teszi ki. Jelenleg a James Webb Space Telescope elektronikájának fejlesztésén és tesztelésén van szerencsém dolgozni.

Szeretek AirSoft-ozni és Paint Ball-ozni, de erre kevés alkalmam van. Amit érdemes megemlíteni, hogy több mint 14 éve dobolok, bár ez tudásomon mai napig nem felfedezhető. A dobolás szinte még az általános iskoláig nyúlik vissza. A zongora, és a gitár nem vonzott, így más híján dobos lettem. Először egyedül, majd Kardos Péter meghívására a később Vinyo nevű zenekarban, majd több mit 10 évig a Laza Sójom-ban doboltam.